Méregtelenítő diéta

Tisztító diéta

A méregtelenítés, a tisztító kúra manapság nagyon divatos téma. De hogy miért is fontos ez, arra már kevesebben tudják a választ. A mai civilizációs szokások miatt (mesterséges alapanyagokkal teli táplálkozás, mesterséges környezet, ülő életmód, különböző sugárzásoknak való kitettség, stb.) szervezetünkben nagyon sok méreganyag halmozódik fel, amit a természetes kiválasztó rendszerünk, elsősorban a máj és a vese csak részben tud eltávolítani a szervezetünkből.
Ezért fontos, hogy figyeljünk az egészséges táplálkozásra, és a táplálékokon keresztül minél kevesebb méreganyagot halmozzunk fel a testünkben.
Tisztító kúra: Rizses Fasírtgolyó

Méregtelenítő étrend

Méregtelenítésre laktovegetáriánus és vegán ételeink közül elsősorban a különböző nagy tápértékű gabonákból (pl.: köles) készült ételeinket és a lédús, friss zöldségekből készült salátákat ajánljuk, de többi ételünkben is nagy figyelmet fordítunk a megfelelő ételpárosításra, ami a sav-bázis egyensúly alapja. Ezen túlmenően kímélő főzéstechnológiával főzünk, aminek köszönhetően az alapanyagok tápértéke sokkal jobban megmarad. Nem használjuk továbbá a máj működését rendkívül megterhelő répacukrot, helyette nád- vagy nyírfacukorral édesítünk, továbbá nagy figyelmet fordítunk arra, hogy ételeink ne tartalmazzanak mesterséges adalékanyagokat, színező- és tartósítószereket.
Ételeinket frissen, melegen szállítjuk, így nincs szükség az ún. sokkolásos hűtési eljárásra, amely során az alapanyagok sokat veszítenek tápértékükből. Így elkerülhető továbbá a mikrohullámú sütő használata, amiről egyre nagyobb körben ismert, hogy csökkenti illetve módosítja az ételekből felvehető energiát.

Javasolt ételeink

 Méregtelenítéshez a ételeink közül például az alábbiakat javasoljuk. Az itt leírt magyarázatok alapján magad is válogathatsz az aktuális menüsorból kedvedre valót. 

Párolt zöldségek köleses sajtmártással - vegán verzióban.

Ebben az ételben a zöldségeket csak rövid ideig pároljuk, így tápanyaguk nagy részét megőrzik, és nem veszítik el nedvességtartalmukat sem. A kölesről ismert tény, hogy az egyik legerőteljesebben lúgosító hatású gabona, és mint ilyen elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának megtartását. Amennyiben pedig vegán verzióban rendeled meg az ételt - amelynél a mártásban a sajt helyett növényi alapanyagú termékeket használunk - , úgy az emésztés folyamatát is elősegítheted, és a szervezeted is megkönnyebbülhet – különösen esetleges rejtett laktózérzékenység esetén. 

Wellness saláta tönkölyrudacskával

Tisztító kúra: Csicseriborsós Saláta

Ebbe a salátába magas víztartalmú zöldségeket válogattunk össze, melyek a sav-bázis egyensúly fennartásában nagy szerepet játszanak. A saláta mellé frissen készített tönkölyrudacskához pedig az elkészítést megelőzően frissen, saját konyhai malmunkon őrölt tönkölylisztet használunk, így az garantáltan teljes kiőrlésű és a tárolás miatt sem veszít energiájából, illetve tápértékéből. A tönkölyrudacskához élesztőt nem használunk, így az sem okoz megterhelést szervezetünk számára. ( A mellékelt kép nem erről, hanem a csicseriborsós, kuszkuszos tabuléról készült, mely szintén szerepel a heti étlapunkon. Ez utóbbinak a receptjét megtalálod a blogunkon.)

Ételrendelés

Ha méregteleníteni szeretnél, akár a fenti ételek közül, de akár más ételeinkből is válogathatsz, hiszen ételeink összeállításánál a könnyű emészthetőségre mindig odafigyelünk. Megrendelésedet a laktovegetáriánus, illetve vegán megrendelőlapra kattintva adhatod le, és javasoljuk, hogy igyál napi minimum 2-3 liter vizet, vagy friss gyümölcslevet, sőt, akár máj-, epe, vagy vese tisztító teát (például zsálya teát), hogy biztosíts a felfrissülést szervezeted számára.